Ajtókkal, ablakokkal kapcsolatos

Energetikai szempontból, már mindkét esetben megfelelő értékeket lehet elérni. Az eltérés a pvc nyílászárók gondozásmentességében és egyszerűbb karbantartásában rejlik. A pvc nyílászárókat a későbbiek folyamán egyszerűbben lehet átalakítani (szárnyba utólag osztás) illetve üveget cserélni törés esetén. A pvc nyílászárók ma már elérhetőek 100%-ban szín és mintakialakítást tekintve, faerezetes dekorburkolattal.
Szerző: FensterSysteme Kft.
Hasznos volt ez az információ?
A műanyag nyílászárók esetében a kamrák száma kizárólag egy részlet az adott nyílászáró műszaki paramétereiben. Elsődlegesen nem a kamrák száma határozza meg, hogy egy nyílászáró jobb vagy rosszabb a másiknál. Egy 5 légkamrás nyílászáró bírhat jobb energetikai értékekkel, mint egy 6 légkamrás. A kamrákon túl számít a nyílászáró tokszélessége és az alkalmazott üvegezés típusa. Előzők összefoglaló mutatószáma az úgynevezett hőátbocsátást jelentő "Uw" érték. Az U érték mértékegysége: W/m2K. Minél kisebb az érték annál jobb. Röviden válaszolva: egy 5 légkamrás szerkezet esetében már megnyugodhat. Bővebb információt ügyfélszolgálatunktól kérhet.
Szerző: FensterSysteme Kft.
Hasznos volt ez az információ?
Egyértelműen az üvegezés, hiszen a felületet tekintve az üvegezés jelentősen nagyobb területet jelent. A PVC keret tekintetében pedig a kamrák és a tokszélességen kívül fontos a tökéletes hő-, hang-, és légzárás, valamint nem utolsó sorban a biztonsági fokozat. Az üvegezések és a tok/szárny keretek összehasonlításánál elsődleges szempont legyen az U értékük. Üveg esetén az Ug, tok/szárny esetén az Uf, az üveggel szerelt teljes nyílászáró esetén pedig az Uw.
Szerző: FensterSysteme Kft.
Hasznos volt ez az információ?
Magyarországi éghajlati viszonyok tekintetében a 2 rétegű üvegezés elegendő lehet, amennyiben az üveg Ug (g=glass) értéke nem rosszabb 1.0 értéknél (minél kisebb annál jobb). Mielőtt bárki felháborodna, megjegyezzük, hogy a 3 rétegű üveg természetesen jelentősen javítja az energia-megtakarítást, hangszigetelést elsősorban! De mi is a jó 3 rétegű üveg? A 3 rétegű üveg is készülhet költségtakarékos összetételben, de az biztos, hogy mi ilyennel soha nem szállítjuk termékeinket. Ami fontos, és cégünk is kizárólag ilyennel szállítja termékeit: a 3 rétegből mindhárom üveglap 4 mm-es minimum, a 3 üveglapból 2db Low-E (lágyfémbevonatos) kell, hogy legyen, valamint a 3 üveglap által bezárt 2 légrésnek egyenként tartalmaznia kell Argon gáztöltetet! Ug érték tekintetében a 0,6-0,8 értékek között kínálunk 3 rétegű üvegeket, 36 és 44 mm-es vastagságokban, a 2 rétegű üvegek 24 mm vastagságúak. Amennyiben ilyen 3 rétegű üveg szerepel az ajánlatában, akkor már megéri befektetni!
Szerző: FensterSysteme Kft.
Hasznos volt ez az információ?
A ütközőtömítés esetén a tokra a szárny 2 db gumiszigeteléssel zár rá (jelölése AD), a középtömítéses rendszerek esetében (jelölése MD) a széltömítéses záródáson kívül +1 középső, körbefutó záródó gumiszigetelés is bekerül. Ebben az esetben fokozottabb hő-, hang-, és légzárást érhetünk el. Fontos szempont, melyre figyelnünk kell, hogy a középtömítés esetében egy középre helyezett trükkös gumicsík nem ugyanazt az értéket hozza, mint egy valós középső záródás.
Szerző: FensterSysteme Kft.
Hasznos volt ez az információ?
Igen, szerelhetők, de a nyílászárók tervezésekor feltétlenül említeni kell. A műanyag nyílászáró rendszerek egyaránt szerelhetők eléépített és felé épített redőnyrendszerekkel. Rovarhálók tekintetében fix és automata kivitel utólag is illeszthető. Nyílászáró vásárláskor ne feledkezzen meg a redőny-előkészítés szükségességéről.
Szerző: FensterSysteme Kft.
Hasznos volt ez az információ?
Alapesetben a komplett, beüvegezett nyílászárókat, működésképesen. Tartozékként az összes kilincset, takarósapkákat, vízréskupakokat, cilinderbetétet az ajtóknál tartalmaznia kell. Színes szerkezetek esetében a színes oldalon szín azonos tartozékok. Egyéb esetben tartalmazniuk kell minden olyan opcionális szerelvényt, amit a műszaki mellékletben szerepeltettek. Átvételkor, a beépítési munkák megkezdése előtt, a műszaki melléklet alapján kell az ellenőrzéseket elvégezni. A párkányokat, szegőléceket, árnyékolástechnikai szerelvényeket, egyéb szolgáltatásokat szintén a műszaki mellékletnek kell tartalmaznia.
Szerző: FensterSysteme Kft.
Hasznos volt ez az információ?
A hőszigetelt üvegeket összeillesztési pontjaiknál eltartjuk egymástól, így biztosítjuk a légrétegek állandó vastagságát. Az illesztési keret lehet alumínium és lehet speciális műanyag keret. Az alumínium természetesen közvetíti a hideget-meleget az üveglapok között, a műanyag nem, így az utóbbi jobb hőszigetelési értékeket produkál, például nem alakul ki 1 cm-es páracsík az üveg szélén, igaz ez más esetben is jelentkezhet, de az alumínium üveg peremtömítés esetén a leggyakoribb. Jelenleg a műanyag speciális melegperem költségesebb megoldás, de egy 80 mm feletti rendszernél már megéri.
Szerző: FensterSysteme Kft.
Hasznos volt ez az információ?
A műanyag nyílászárókat horganyzott acél merevítőkkel szerelik (kivétel egyes szénszálmerevítésű felsőgategóriás profilok), melyek a műanyag keretek/szárnyak belsejébe kerülnek rögzítésre, majd összehegesztve nem láthatók. A merevítők vastagságát 1,25-2,5 mm-es intervallumban határozhatjuk meg. A merevítők vastagsága a szerkezet nagyságától függ. Felesleges zártszelvényt tenni egy kisebb méretű ablakba, mivel jelentősen rontjuk így a szerkezet hőátbocsátási értékét, viszont statikailag nem indokolt. A profilgyártók előírják a megfelelő statikai határokat, azok betartása mindenki számára kötelező.
Szerző: FensterSysteme Kft.
Hasznos volt ez az információ?
Az oldalunkon cookiekat használunk a jobb böngészési élmény javításáért és hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.  Megértettem  Bövebben