Beépítési típusok

Szabadnyílásba történő hagyományos beépítés

Vakolt, vagy vakolatlan szabadnyílásba történt beépítés újépítésű házak esetében.
Az ablakok-ajtók legyártása, vagy helyszíni felmérés, vagy pedig tervrajz alapján történik, mégpedig úgy hogy a teljes szabadnyílás méretből 1-1,5 cm levonásra került a szélességből, illetve a magasságból is, és az adja meg a nyílászáró gyártási méretét. Bejárati ajtók, és erkélyajtók esetében a méterjel megadása elengedhetetlen a kőműves részéről, ez alapján állítjuk be a nyílászáró szerkezeteket a aljzatbetonhoz képest, a jövőbeli hideg, illetve meleg burkolati magasságokat figyelembe véve.

Az új nyílászárókat tokon keresztüli csavaros rögzítéssel, vagy szerelőfüles rögzítéssel tokrögzítő csavarokkal rögzítjük a kialakított káva falba, és poliuretan hab kitöltéssel szigeteljük a szerelési hézagot.

Új építésű családi házak esetén ajánljuk a RAL technológia szerinti beépítési formát, melyről lentebb tájékozódhat.

A bontás-beépítés folyamata panellakások esetében:
A régi fa, vagy műanyag ablak kibontása – panellakásoknál egybe történik a kiszerelés alapesetben, a meglévő tok megvágása nélkül, a szabadnyílás teljes mértékben adott, az új modern műanyag ajtó, illetve ablak beépítése: rögzítés, és szigetelés, majd a szerelési hézag takarólécezése a külső, és a belső oldalon is műanyag UV álló takaróléccel.

Ez a beépítési mód a legközkedveltebb az ablakcsere kivitelezők részéről, mert teljes garanciavállalást tudnak biztosítani az általuk elvégzett munkára, ez nem egy félmegoldás, ez egy komplett teljes körű ablakcsere.

A bontás-beépítés folyamata nem foglalja magába az utólag kőműves helyreállítás, PVC szegőlécezést.

Az új nyílászárókat tokon keresztüli csavaros rögzítéssel, vagy szerelőfüles rögzítéssel tokrögzítő csavarokkal rögzítjük a meglévő káva falba, és poliuretan hab kitöltéssel szigeteljük a szerelési hézagot.

Nyílászáró csere meglévő nyílászáró teljes tok bontásával

 

A bontás-beépítés egy olyan formája az ablakcserének, amivel a legtöbb változást elérhetjük az otthonunkban a hőszigetelési, illetve hangszigetelési szempontokat figyelembe véve, illetve előtérbe helyezve.

A bontás-beépítés folyamata a következőképpen néz ki egy hagyományos téglaépületnél:
A régi fatok kibontása / kivágása a falazatból minél kevesebb roncsolással, a szabadnyílás kialakítása, az új modern műanyag ajtó, illetve ablak beépítése: rögzítése, és szigetelése, majd a szerelési hézag takarólécezése, vagy kőműves helyreállítása. Hogy Önnek melyik verzióra van szüksége, ez a helyszíni szemle során derül ki, miután a felmérés megtörtént.

 

RAL technológia szerinti passzívház beépítés

 

Ezzel az eljárással nincs szükség a poliuretán hab utólagos kezelésére, annak többszörös élettartama biztosítja a szigetelőképesség megtartását.
A lakásunk, családi házunk úgy tud gazdaságosan üzemelni, ha nem csak a falakat (dryvit rendszerrel), hanem a homlokzati nyílászárókat is megfelelő szigeteléssel látjuk el. Sűrűn előforduló probléma az ablakok, és ajtók „húzása”, melynek során hideg levegő jut be a lakásba, kellemetlenné téve ezzel hőérzetünket, másrészt az utcát fűtjük generálva ezzel a felesleges energiafelhasználást, amely többlet kiadást eredményez. Nyílászárók beépítésénél fontos szempont az is, hogy ne csak a nyílászáró szerkezet legyen jó minőségű, hanem azok beépítése is szakszerűen történjen. A mai, modern műanyag nyílászárók általában jó hőszigeteléssel rendelkeznek, azonban magas színvonalú beépítésük és szigetelésük is ugyanolyan fontos szerepet játszik. A beépítés során egy szerelési hézag keletkezik (a falazat, és a tokprofil között), melynek szigetelése rendkívül fontos, mert ha ez a szigetelés nedvességet tud felvenni, abban az esetben nagy mértékben csökken hő- és hangszigetelő képessége. A nedves szigetelés a vakolaton repedéseket, penészfoltokat idéz elő, hő híd alakul ki, amely hő veszteséghez vezet. 

 

Ezen szempontok figyelembevételével jelentős hőenergia,- és költségmegtakarítás idézhető elő. Ennek a szakszerű beépítésnek különösen a közel jövőben lesz nagy szerepe az ingatlanok eladásához szükséges energiatanúsítvány milyenségét tekintve.

Ez a beépítési mód Magyarországon egyre közismertebb, de már bátran kijelenthetjük, hogy egy mérce, ha nem ezzel a beépítési móddal épít be egy ablakgyártó, akkor kár megvenni a drága nyílászárókat. A RAL beépítés nem egy alapszintű szerelési forma, ez külön igényelhető felár ellenében.

Az új nyílászárókat tokon keresztüli csavaros rögzítéssel, vagy szerelőfüles rögzítéssel tokrögzítő csavarokkal rögzítjük a meglévő káva falba, utóbbit ajánljuk, és a fentebb említett szalagok felhasználásával szigeteljük a szerelési hézagot.

A RAL szerinti beépítés elengedhetetlen feltételei a száraz épület, az egyenes, sima vakolt, vagy vakolatlan falkávák, illetve körültekintő, előzetes pontos felmérés.

Ehhez nyújt szakszerű segítséget a műanyag nyílászárók RAL szerinti beépítése, melynek során a nyílászárók beépítésénél olyan speciális Illbruck Trioplex, vagy greenteQ Vario szalagokat alkalmaznak, amelyek teljesen bedagadnak a tokszelvény, és a falazat közé, ezzel garantálva a légtömör szigetelést. Ezen szalagok kívülről vízzáró, belülről pára, és légzáró tulajdonságokkal rendelkeznek, illetve komprimált, tehát duzzadó tulajdonságai miatt a légtömör szigetelési funkcióját is ellátják, helyettesítve ezzel a hagyományos poliuretan habos beépítést.

A régi fatokba való beépítést a cégünk, mint FensterSysteme Kft., senkinek nem ajánlja, mert nem azt fogja kapni, amit Ön elvárna egy ablakcsere után. Mi mindig tájékoztatjuk potenciális ügyfeleinket, hogy a fatokba építés egy fél megoldás, képzett szaktudással rendelkező kollégáink ész érvekkel próbálják a beépítési módok közti különbségeket a végfelhasználók tudtára adni, ezzel kiválasztva az optimális beépítési verziót.

A fatokba építés lehet, hogy Önnek kevesebb gondot okoz a kivitelezés során, de később rá fog arra jönni, hogy ha ár / érték arányban nézzük az ablakcserét, nem a legjobb választás, nem beszélve arról, hogy pénzben nem sokkal olcsóbb, mint egy teljes bontásos kivitelezés. Ha már az ember ablakcserére szánja magát, akkor inkább azt a módot válassza, amivel később nem lesz problémája.

Az új nyílászárókat tokon keresztüli csavaros rögzítéssel rögzítjük a meglévő fa kapcsolt gerébtokon keresztül a szilárd falazatba, és poliuretan hab kitöltéssel szigeteljük a szerelési hézagot.

Meglévő kapcsolt gerébtokos fa tokba építés

A fatokba építés egy olyan formája az ablak cserének, amivel nem érhetünk el túlságosan nagy változásokat hőszigetelés, és hangszigetelés szempontjából. Persze azért javítunk az otthonunk nyílászáróin, de a régi fatokba építés egy félmegoldás.

Ár / érték arányban nem a legjobb választás egy ilyen mértékű beruházás esetében.

A fatokba építés előnyei: érdemi roncsolásos bontási munka nem történik, kevesebb kosszal jár, mint egy teljes bontási folyamat, a meglévő tapéta, falazati festés, vagy esetleges csempe, járólap teljes mértékben sértetlen marad.

A fatokba építés hátrányai: több hátránya van ennek a beépítési módnak, mint előnye. A régi fa tok, illetve a falazat között a hőszigetelés nem megoldott, tehát a hőszigetelési szempontokat figyelembe véve nem szerencsés. A nyílászárók belső oldalán a teljes régi fatok takarása gipszkartonnal megoldható, de a külső oldalon a fa tok további karbantartást igényel, számtalan olyan probléma léphet fel egy tokba építésnél, ami egy teljes bontás-beépítési változatnál szóba sem jöhet.

Ennél a beépítési változatnál minden bonyolultabb, mint a többinél. A külső párkányok, belső könyöklők felhelyezése – esztétikailag olyan módú kivitelezése, hogy az átadható legyen, és akkor még nem beszéltünk az árnyékolástechnika – redőny, illetve szúnyogháló felszereléséről.